top of page

Erken Ortodontik Tedavi(Hareketli Apareyler)

Ağızda hem daimi dişler, hem de süt dişlerinin bulunduğu döneme karma dentisyon dönemi diyoruz. Bu dönemde bazı ortodontik bozuklukların tedavi edilmesi büyük önem taşır. Bu dönemde yapacağımız küçük müdehalelerle, ileride tel takma olasılığını ortadan kaldırabilir veya çok daha kısa süreli bir tel tedavisi ile dişleri olması gereken konuma alabiliriz.





Hareketli apareylerle hangi bozukluklar düzeltilir?

  • Parmak emme, uzun süre emzik kullanımı, hatalı yutkunma gibi alışkanlıklar, hareketli apareylerle önlenebilir. Bu sayede bozukluğun şiddetlenmesinin önüne geçilmiş olur.

  • Çapraz kapanıştaki dişler, özellikle ön bölgedeki dişlerden birinin içeriden çıktığı durumlarda hareketli apareylerle, çok daha uygun maliyetlere çapraz kapanış düzeltilebilir. Çapraz kapanışın erken dönemde düzeltilmesi ileride oluşabilecek çok ciddi bozuklukları önler.

  • Fonksiyonel çapraz kapanış dediğimiz, üst çene darlığından kaynaklanan, çeneyi kaydırarak kapatma problemlerinin küçük yaşlarda tedavi edilmesi büyük önem arz etmektedir. Tedavi erken dönemde yapıldığında, ileride iskeletsel probleme dönüşmesi önlenmiş olur.



Hareketli apareyler kaç yaşında uygulanır? Hareketli apareyler genellikle, karma dentisyonda, yani 6-11 yaş arasında uygulanmaktadır. Çoğu zaman ortodontik tedavi yaşının 12 yaşlarında olduğu söylenir. Ama bazı durumlarda kısa süreli erken dönem tedavileri gerekli olabilmektedir. 12 yaşından önce ortodontik tedavi olmaz düşüncesi tamamen yanlış bir düşüncedir. Bazı bozuklukların erken yaşta tedavi edilmesi çok önemlidir. Bu durumlardan yukarıda bahsedilmiştir. Mutlaka en geç 7 yaşında bir ortodonti uzmanına muayene olması tavsiye edilmektedir.

Hareketli aparey tedavisinden sonra tekrar tel tedavisi gerekir mi?

Hareketli apareylerle erken dönem tedavisi bittikten sonra, hastanın çene yüz ve diş gelişimi takip edilir. Süt dişlerinin tamamı düşüp daimi dişleri sürdükten sonra tekrar genel bir değerlendirme yapılır. Eğer hastanın sabit ortodontik tedavi ihtiyacı var ise sabit tedavi de yapılır.

Hareketli apareyler pahalı mıdır? Hareketli aparey tedavileri, sabit tedaviler kadar pahalı değildir. Ayrıca ileride oluşabilecek ortodontik bozukluğun şiddetini azaltacağı için, ortodontik tedavinin maliyetini ve süresini düşürecektir. Hatta bazen çok ciddi olabilecek, tedavisi çok zor olacak bir tedaviyi erken tedavi edersek çok daha basit bir şekilde çözümlenmesi sağlanmaktadır.

Comentários


bottom of page