top of page

Lingual Ortodonti nedir?(Saklıtel, Win, Incognito, Harmony..)

Güncelleme tarihi: 14 Ara 2022

Lingual ortodonti, diş tellerinin dişlerin iç tarafına takıldığı tedavi tekniğidir. Lingual ortodontide genellikle kişiye özel üretilen braketler kullanılır. Lingual ortodontide diş telleri dışarıdan görünmez. Tedavi süresi normal ortodontik tedavi ile aynıdır.




Lingual ortodonti hangi hastalarda kullanılabilir? Lingual ortodonti, bütün vakalarda uygulanabilir. Tedavi süresini uzatmaz. Uygun vakalarda tedavi süresini kısaltabilmektedir. Lingual ortodontinin avantajları nelerdir? Lingual ortodonti, diş tellerinin kesinlikle görünmediği tek tedavi seçeneğidir. Ortodontik tedavi esnasında dişlerin üzerinde iz kalması imkansızdır, çünkü dişlerin ön yüzeyine herhangi bir işlem uygulanmamaktadır. Dişlerin arkasına takılan telleri, en yakın arkdaşınız bile farketmeyecektir. Kişiye özel lingual sistemler sayesinde tedavinin sonuçlarını bir model üzerinde veya bilgisayar ortamında henüz tedaviye başlamadan görmek mümkündür. Ayrıca kişiye özel braketler sayesinde tedavinin sonuçlarının öngörülebilirliği çok yüksektir.


Lingual ortodontinin dezavantajları nelerdir? Lingual ortodontinin en büyük dezavantajı, dili rahatsız etmesidir. Özellikle tedavinin ilk 2-3 aylık bölümünde dile braketler rahatsızlık hissi verebilir. Fakat tedavinin ilerleyen zamanlarında dil braketlere alışır ve ağzınızda sanki hiçbir şey yokmuş gibi özgürce tedavinize devam edebilirsiniz. Bir diğer dezavantajı da diş fırçalamada biraz daha zorlanılmasıdır. Lingual ortodonti fiyatları, diğer tedavi yöntemlerine göre daha yüksektir. Lingual ortodontinin çeşitleri ve kaliteleri var mıdır? Lingual ortodontik tedavide, kişiye özel üretilen braket sistemleri ve fabrikasyon braket sistemleri olarak iki farklı seçenek vardır. Kişiye özel braket sistemleri daha zor vakalarda kullanılmaktadır. Hafif bozukluk olan vakalarda ve daha kısa sürecek tedavilerde daha uygun fiyatlı olan fabrikasyon braketler veya 2 boyutlu braketler kullanılabilir. Kişiye özel braket sistemlerine örnek olarak Saklıtel sistemi verilebilir.

Comentários


bottom of page