top of page

Ortodontik Tedavi Kuralları

Güncelleme tarihi: 9 Eki

Ortodontik tedavide nelere dikkat etmeliyiz?

Ortodontik tedaviye başlamaya karar verdiyseniz aşağıdaki yazımı okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Zira ortodontik tedavi, disiplin ve sabır isteyen bir uygulamadır. Tedavinin başarılı olabilmesi için ortodontistinizden çok size görev düşmektedir.


"Tedavinin başarısı %70 hastanın %30 hekimindir. Yeterli ağız bakımını yapmadığınızda, lastik takma gibi görevleri tam olarak yerine getirmediğinizde veya yeme içme ile ilgili kurallara uymadığınızda; tedavinizin dört dörtlük bitmesi mümkün değildir."

Diş telleri ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
  • Tedavi süresince kola, soda.. gibi asitli içecekler içmeyiniz. ASİT; diş minesine zarar vermesi yanı sıra, braket ve bantları yapıştırmak için kullandığımız yapıştırıcıların zamanla erimesine ve bu malzemelerin kopmasına sebep olur.

  • Dişler her yemekten sonra fırçalanmalı! Dişlerini düzenli olarak fırçalamayan, ağız hijyeni kötü olan hastalarda diş çürüme riskinin yanı sıra dişeti problemleri oluşur. ​Fırçalama eksikliğine bağlı olarak iltihaplı ve kanamalı dişetlerinden dişler üzerine sürekli asit salgılanır ve bu durum da braketlerin kopmalarına neden olur. Ayrıca dişler fırçalanmadığında veya yetersiz fırçalandığında braketlerin etrafında çürük başlangıçları oluşur.

  • Braketlerinizi koparmamaya özen gösterin! Braketlerin kopması bazen tedavinin uzamasına sebep olabilir.

Braketlerle Yemek Yemek
  • Ekmeğin veya pizzanın sert yerleri gibi

  • Patlamış mısır, cips, dondurma külahları

  • Karamel ve karamelli şeker veya çikolatalar, sakız

  • Fındık, fıstık, leblebi gibi kuru yemişler, sert şekerler

  • Isırmak zorunda olduğunuz yiyecekler: Mısır koçanı, elma, havuç, salatalık

  • Sert şeyleri çiğnemek (örneğin kalem, tırnak vs.) braketlere zarar verebilir. Braketlerinizin zarar görmesi tedavinizin daha uzun sürmesine yol açacaktır.

Ağrı olacak mı?

Braketleriniz takıldığında, ağzınızda genel bir rahatsızlık hissedebilirsiniz veya dişleriniz 3-5 gün ağrıyabilir.

Ağzınızda yaralar çıktıysa, bu durum, ılık tuzlu su gargarası ile hafifletilebilir. Bir çay kaşığı tuzu bir bardak suda çözün ve ağzınızla iyi bir şekilde gargara yapın.

Eğer hassasiyet daha fazlaysa başağrısı ve benzeri ağrılarda aldığınız ağrı kesicilerden içebilirsiniz. Dudaklar, yanaklar ve dil de 1-2 hafta irrite olabilirler. Bu süre içinde bu dokular, tellerin ve braketlerin yüzeyine karşı daha dirençli hale gelip yeni ortama alışırlar. Bu irritasyonu azaltmak için braketlerin üzerine koruyucu ortodontik mum koyabilirsiniz. Size bunu nasıl yapacağınızı ortodontistiniz gösterecektir.

Dişlerim sallanıyor ne yapmalıyım?

Bu durum tedavi süresince beklenen bir şeydir. Endişelenmeyin! Bu durum normaldir. Dişler önce serbest hale gelmelidir ki hareket edebilsinler. Yeni ve düzeltilmiş pozisyonlarına getirildiklerinden bir süre sonra, dişler yine eskisi gibi sıkı bir şekilde kemiğe tutunacaklardır.


Diş telleri ile ilgili acil durumlarda neler yapılabilir videomu izlemenizi tavsiye ederim.


Braketim veya telim kırıldı ne yapmalıyım?

Telaşa kapılmayın, bu bazen olabilir. Eğer bir tel çıkıntısı yanağınızı veya dudağınızı acıtıyorsa, künt bir aletle(kaşığın arkası, silgi, kalemin arkası) dikkatlice ve yavaşça tel parçasını ark telinin arkasına itin. Eğer rahatsızlık devam ederse, telin üzerine koruyucu mum veya ıslak pamuk parçası yerleştirin.

Eğer her hangi bir parça (bant veya braket veya tel parçası) kopar ve yerinden çıkarsa onu saklayın ve gelirken yanınızda getirin. Randevuya geldiğinizde kırılan kopan teller tekrar yerine takılacaktır.


Diş tellerinin bakımının nasıl olması ile ilgili aşağıdaki videoları izlemenizi tavsiye ederim.


Tellerle Diş Fırçalama Nasıl Yapılmalı?



Diş telleriyle ara yüz fırçası nasıl kullanılmalı?



Diş telleriyle diş ipi nasıl kullanılır?




Comments


bottom of page