top of page

Teller çıktıktan sonra dişler tekrar yamulur mu?

Güncelleme tarihi: 13 Mar 2020

Ortodontik tedavi bittikten sonra dişlerin tekrar bozulması mümkündür. Bu bozulma ortodontik tedaviniz kötü yapıldığından değildir. Ortodontistiniz tedavinizi mümkün olan en ideal şekilde bitirse bile dişlerde tekrar bozulmanın önüne geçmek çok zordur. Bunun için pekiştirme tedavisi uygulanır. Peki pekiştirme tedavisi nedir?

Pekiştime tedavisinde ”retainer” denilen aygıtlar kullanılır. Retainerlar sabit veya hareketli olabilir. Sabit retainerlar dişlerin arkasına yapıştırılan tellerdir. Dışarıdan bakıldığında görülmezler. İlk takıldığında dili rahatsız edebilir fakat bir süre sonra varlığı hissedilmez bile. Bazen bu sabit yer tutucular kırılabilir. Kırıldığında tekrar yapılması gerekir. Sabit yer tutucuların tekrar yapılması ağrı veya acı veren bir işlem değildir. Fakat teknik hassasiyet gerektirir, uzman bir hekim tarafından yapılması gerekir.

Hareketli yer tutucuların da çeşitli tipleri vardır. Bazen hareketli yer tutucular ile sabit yer tutucular aynı anda kullanılabilir. Hareketli yer tutucular hasta tarafınan düzenli kullanılmaz ise dişlerde bozulmalar meydana gelebilir.

Peki tel tedavisinden sonra dişler tekrar bozulursa ne yapılır? Eğer dişlerdeki bozulma küçük ise, küçük müdehaleler ile düzeltilebilme şansı vardır. Eğer dişler çok bozulduysa tekrar tel takmak zorunda kalınabilir.



5 yorum

5 Comments


mehmetopal213
May 08, 2021

7 Yıl ortodonti tedavisi gördüm (dişlerimin arası çok ayrıydı) ,şuan 19 yaşındayım ve 2 ay önce tedavim bittiği için tellerim çıktı,gayet düzgün duruyordu ancak 1 hafta önce fark ettim ki üst dişlerimin arası yeniden ayrılmaya başladı,tel çıktıktan sonra üst ve alttaki 4 dişimin damak tarafına tel takıldı ve artıdan dişimin kalıbı alınıp damaklık yapıldı,doktorum her gün takmamı söyledi ve ben de ilk 2 hafta takmadım daha sonra bozulmaya başladığını görünce düzenli bir şekilde taktım ama bozulmaya devam etti.Doktoruma danıştım ve damaklığımı düzenli takarsam düzeleceğini söyledi ama takmama rağmen ayrılmaya devm ediyor ne yapmam gerektiğini söyler misiniz Pandemi yüzünden dişçiye de gidemiyorum ve çok korkuyorum dişlerim eski haline döner diye lütfen yardımcı olur musunuz?

Like
Oğuz Şahan
Oğuz Şahan
May 09, 2021
Replying to

Merhabalar, dişlerin arasındaki ayrıklığın sebebi ortadan kaldırılmalıdır. Bu dil ile sürekli ö dişlerin ittirilmesinden kaynaklı olabilir (dil itimi) , diğer bir sebep de yüksek frenulum ataçmanı dediğimiz dudak bağının dişe yakın konumlanması olabilir. Sağlıklı günler dilerim

Like

Helen Yağan
Helen Yağan
Apr 13, 2021

Evet benim sağ köpek dışım hafif sola kaydı sadece sizce düzeltilebilir mi tel takmadan cunku tellerimi attik biz yardımınıza ihtiyacım var ne düşünüyorsunuz doktor bey

Like
Oğuz Şahan
Oğuz Şahan
May 09, 2021
Replying to

Tekrar tel takmak yerine şeffaf plaklarla kısa süreli bir setup yapılmasını öneririm

Like
bottom of page