top of page

Çene Ortopedisi (Yüz Maskesi)

Üst çenesi geride olan çocukların 8-10 yaş aralığında tedavisi çok önemlidir. 10 yaşından sonra yapılan tedavilerde geç kalınmış olabilir. Bu sebeple ilk ortodontik muayenenin mutlaka 7 yaşında yapılmasını tavsiye ediyorum.


Üst çene geriliği nedir? Nasıl teşhis konulur?

Aileler genellikle alt çene önde şikayeti ile başvururlar. Lateral Sefalometrik Kafa Filmi çekilerek teşhis konulur.

Eğer röntgen sonucuna göre alt çene önde çıkar, üst çenenin konumu normal çıkarsa, 18 yaş civarı beklenip ameliyatla alt çene geriye alınır. Alt çeneyi geriye almanın ameliyat dışında bir yolu yoktur.

Eğer üst çene geride çıkarsa o zaman hemen fonksiyonel çene ortopedisine başlanır. Bu tedavi ile üst çene öne alınabilir.


Ön çapraz kapanış örneği
Ön çapraz kapanış örneği


Üst çene geriliğinin düzelmiş hali
Çapraz kapanışın düzelmiş hali

Üst çene nasıl öne alınır?

Yüz Maskesi (Reverse Headgear) adı verilen bir ortodontik aygıt kullanılarak üst çene öne alınır. Aygıt günde 12 saat civarında, yaklaşık 6 ay-1sene kadar kullanılır ve üst çenenin öne alınması sağlanır. Aynı anda üst çene eğer dar ise genişletme de yapılır. Bu tedavideki amaç, dişlerdeki yamuklukları düzeltmek değil, çenenin konumunu düzeltmektir. Bu tedavi bittikten sonra dişleri düzeltmek için de gerekirse tel tedavisi veya şeffaf plak tedavisi yapılabilir.

Yüz Maskesi (Reverse Headgear) tedavisi
Yüz Maskesi (Reverse Headgear)

Comments


bottom of page