top of page

Çocuk Ortodontisi (Faz 1 tedavi, koruyucu önleyici tedavi) nedir?

Dişlenme 3'e dönemde incelenir.


Süt dişlenme dönemi; 6 aylıkken süt dişlerinin çıkmaya başlaması ile başlar, 6 yaşına kadar sürer. Bu dönemde ağızda sadece süt dişleri bulunmaktadır.


Karışık dişlenme dönemi(Mixed Dentition); ağızda hem süt dişleri hem de daimi dişler bulunmaktadır. Bir yandan süt dişleri sallanıp düşer, diğer yandan yeni daimi dişler ağız ortamına ulaşır. İlk süren dişler ön 4 keser diş ve arkada 1.azı dişidir. Bu dişlerin sürmesi genellikle 7 yaşında tamamlanır. 1. azı dişi ve keser dişlerin sürmesi sonrası artık ortodontik tedaviler yapılabilir. Bu sebeptendir ki en geç 7 yaşında bir ortodontik muayene önerilir.


Peki bu dönemde neyi tedavi edebiliriz? Bu dönemde genellikle çene genişletmeleri ve çapraz kapanışta diş varsa bunların düzeltmeleri yapılır. Eğer üst çenede gelişim geriliği var ise üst çenenin öne alındığı yüz maskesi tedavisi de bu dönemde yapılır. Bu bozuklukları tedavi ettiğimiz zaman çene ve yüz gelişiminde olabilecek ciddi bozuklukların önüne geçeriz. İleride dişlerde oluşabilecek bozuklukların şiddetinin azalmasını sağlarız.


Bu dönemde yapılan tedavilere faz 1 tedaviler denir. Amaç, mevcut durumun düzeltilmesi ve bozukluğun şiddetlenmesinin önlenmesidir. Faz 1 tedaviler genellikle hareketli, takıp çıkarılabilir apareyler kullanılarak yapılır. Yaklaşık 6 ay - 1 sene kadar sürer. Tedavi bittiğinde dişler kendi gelişimine bırakılır ve takip edilir. Tedavi sonrası dişler değişmeye devam eder. Dişlerin değişmesi ve daimi dişlerin tamamen sürmesi 11-13 yaşlarını bulur. Tedavi sonrası yeni çıkan daimi dişlerden de yamuk çıkanlar olacaktır. Artık Daimi dişlenme dönemine geçilmiştir. Daimi dişlenme döneminde ağızda süt dişi kalmamıştır. Bu dönemde yapılan tedavilere faz 2 tedaviler denir.



Üst çene genişletme için kullanılan bir hareketli aparey


Faz 2 tedaviler daimi tedavidir. Dişlerin bütün yamuklukları düzeltilir ve hasta bütün kurallara uyar ise bir daha tedavi gerektirmez. Peki madem ki tüm dişler değişince tekrar tedavi yapılacak. Neden faz 1 tedaviyi yaptık? Eğer faz 1 tedaviyi yapmasaydık küçük yaşlarda meydana gelen bozukluklar büyüme gelişim döneminde şiddetlenecek ve daimi dişlenme dönemine geçtiğinde tedavisi çok daha zor olacaktı.


Ön çapraz kapanış ve tedavi sonrası düzelmiş hali


Bu sebeplerden dolayı gelişmiş ülkelerde koruyucu önleyici (faz 1) tedaviler yaygın olarak uygulanmaktadır. Ben de küçük yaşta tespit ettiğim çapraz kapanış, çene darlığı, üst çene geriliği gibi problemlerin tedavilerini velilere önermekteyim.


Sağlıklı günler dilerim.






Comments


bottom of page